Iroko: Een Houtsoort met Karakter

08/02/2024

Iroko, ook bekend onder namen als Mereira, Moreira, Abang, en vele andere in verschillende regio’s van Afrika, is een opmerkelijke houtsoort die voorkomt in tropisch Afrika.

Houtsoort

Loofhout

Groeigebied

Tropisch Afrika

Familie

Moraceae

Uiterlijk en Aanvoer

Vers gezaagd iroko-kernhout heeft een botergele tot bruingele kleur, met soms donkerbruine zones, die met de tijd verdonkeren naar goudbruin tot donkerbruin. Het lichtgekleurde spint is duidelijk te onderscheiden, en het hout vertoont vaak draadafwijkingen en reactiehout, wat resulteert in een uniek uiterlijk. Iroko is verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder zaaghout, gekantrecht hout en zelfs fineer.

Houteigenschappen

Bewerkbaarheid en Toepassingen

Iroko is goed bewerkbaar, zowel met de hand als machinaal. Het wordt gebruikt voor verschillende toepassingen, zoals ramen, deuren, parketvloeren, meubelen, trappen, scheepsbouw, en zelfs beeldhouwwerk. Het is belangrijk om te weten dat iroko-stammen interne spanningen kunnen hebben, wat kan leiden tot kromtrekken bij bewerking. Maar, eenmaal bewerkt en goed gedroogd, blijft iroko zeer stabiel.

Duurzaamheid

Iroko is zeer duurzaam, afhankelijk van de volumieke massa. Het bevat wel een giftige stof genaamd chlorophorin, waardoor voorzichtigheid geboden is bij het gebruik ervan.

Ontdek de mogelijkheden voor jouw project!

Heb je specifieke vragen of wil je meer informatie over de beschikbaarheid van deze houtsoort bij SMIE? Ons team staat klaar om je te assisteren en advies te geven.

Afrormosia: Een houtsoort met een warm gevoel

Afrormosia, ook bekend als Kokrodua, is een intrigerende houtsoort afkomstig uit de weelderige bossen van West-Afrika, met name Ghana, Ivoorkust, Congo en Zaïre. Deze majestueuze boom kan tot 50 meter hoog worden, met een stam die vaak recht en takvrij

Lees verder »

Beukenhout: een veelzijdige houtsoort

Beukenhout, ook bekend als Fagus sylvatica L., is een veelzijdige houtsoort die zijn weg vindt in verschillende toepassingen. Het staat bekend onder verschillende namen, zoals Belgisch, Deens, en Duits beuken, afhankelijk van de herkomst. Houtsoort   Loofhout Groeigebied Europa, West-Azië,

Lees verder »
Iroko

Iroko: Een Houtsoort met Karakter

Iroko, ook bekend onder namen als Mereira, Moreira, Abang, en vele andere in verschillende regio’s van Afrika, is een opmerkelijke houtsoort die voorkomt in tropisch Afrika. Houtsoort Loofhout Groeigebied Tropisch Afrika Familie Moraceae Uiterlijk en Aanvoer Vers gezaagd iroko-kernhout heeft

Lees verder »
Chat openen
Hulp nodig?