Esdoornhout: De Veelzijdige en Esthetische Houtsoort voor Elke Toepassing

11/06/2024
Esdoornhout is een geliefde houtsoort vanwege zijn veelzijdigheid en esthetische aantrekkingskracht. Bekend onder namen als Europees esdoorn, Amerikaans hard esdoorn en Amerikaans zacht esdoorn, biedt deze loofhoutsoort een breed scala aan toepassingen. In deze blog verkennen we de kenmerken, aanvoer, houteigenschappen, bewerkbaarheid en duurzaamheid van esdoornhout.

Houtsoort

Loofhout

Groeigebied

Europa, West-Azië, Oost-Noord-Amerika en Canada

Familie

Aceraceae

Uiterlijk en Aanvoer

Europees esdoorn, ook wel bekend als Ahorn of sycomore, groeit voornamelijk in Europa en West-Azië. Amerikaanse esdoorn, zowel hard als zacht, komt uit het oostelijke deel van Noord-Amerika en Canada. De bomen kunnen variëren in hoogte van 20 tot 40 meter, afhankelijk van de soort en de groeiplaats, met stammen die tot 1,50 meter in diameter kunnen bereiken. Europees esdoornhout wordt vooral als zaaghout aangevoerd, terwijl Amerikaans esdoorn als gekantrecht hout beschikbaar is.

Houteigenschappen

Bewerkbaarheid en Toepassingen

Esdoornhout is goed bewerkbaar, zowel met de hand als machinaal. Bij machinale bewerking moet rekening worden gehouden met de mogelijk golvende draad. Het hout is goed te spijkeren en schroeven, waarbij voorboren bij hard maple noodzakelijk kan zijn. Esdoornhout is ook uitstekend te lijmen en Europees esdoornhout laat zich zeer goed buigen. Het hout wordt veelvuldig gebruikt in meubels, betimmeringen, fineer en triplex, sportvloeren, muziekinstrumenten en diverse huishoudelijke artikelen. De mooie tekening van esdoornhout, zoals geappeld, gemoest of gebloemd, komt vooral goed tot zijn recht in betimmeringen en fineerpanelen.

Duurzaamheid

Hoewel esdoornhout veelzijdig en aantrekkelijk is, scoort het laag op duurzaamheid. Het is gevoelig voor schimmels (duurzaamheidsklasse 5) en heeft een gemiddelde weerstand tegen termieten en Anobium (boorkevers). Het kernhout van Amerikaans esdoorn is moeilijk tot zeer moeilijk te impregneren, terwijl het spint beter impregneerbaar is. Europees esdoornhout kan zowel kern- als spintmateriaal goed impregneren.

Ontdek de mogelijkheden voor jouw project!

Heb je specifieke vragen of wil je meer informatie over de beschikbaarheid van deze houtsoort bij SMIE? Ons team staat klaar om je te assisteren en advies te geven.

Afrormosia: Een houtsoort met een warm gevoel

Afrormosia, ook bekend als Kokrodua, is een intrigerende houtsoort afkomstig uit de weelderige bossen van West-Afrika, met name Ghana, Ivoorkust, Congo en Zaïre. Deze majestueuze boom kan tot 50 meter hoog worden, met een stam die vaak recht en takvrij

Lees verder »

Beukenhout: een veelzijdige houtsoort

Beukenhout, ook bekend als Fagus sylvatica L., is een veelzijdige houtsoort die zijn weg vindt in verschillende toepassingen. Het staat bekend onder verschillende namen, zoals Belgisch, Deens, en Duits beuken, afhankelijk van de herkomst. Houtsoort   Loofhout Groeigebied Europa, West-Azië,

Lees verder »
Iroko

Iroko: Een Houtsoort met Karakter

Iroko, ook bekend onder namen als Mereira, Moreira, Abang, en vele andere in verschillende regio’s van Afrika, is een opmerkelijke houtsoort die voorkomt in tropisch Afrika. Houtsoort Loofhout Groeigebied Tropisch Afrika Familie Moraceae Uiterlijk en Aanvoer Vers gezaagd iroko-kernhout heeft

Lees verder »
Chat openen
Hulp nodig?