Cedrela: De Veelzijdige en Duurzame Houtsoort met Karakteristieke Geur

11/06/2024
Cedrela, vaak bekend als ceder, is een veelzijdige houtsoort die zowel voor binnen- als buitentoepassingen wordt gebruikt. Met zijn karakteristieke geur en duurzaamheid, is cedrela een populaire keuze voor meubels, constructies en zelfs sigarenkisten. In deze blog bespreken we de uiterlijke kenmerken, aanvoer, houteigenschappen, bewerkbaarheid en toepassingen, en de duurzaamheid van cedrela.

Houtsoort

Loofhout

Groeigebied

Tropisch Amerika, Zuidoost-Azië

Familie

Meliaceae

Uiterlijk en Aanvoer

Cedrela, afkomstig uit tropisch Amerika en Zuidoost-Azië, staat bekend onder verschillende namen zoals Honduras ceder, Braziliaans ceder en Asian ceder. De bomen worden 25-30 meter hoog met een rechte cilindrische stam van 10-20 meter lang en een diameter tot 1,8 meter. Cedrela wordt voornamelijk aangevoerd als gekantrecht hout en fineer. De kleur van het hout varieert van roodachtig geelbruin tot helder roodbruin, terwijl het spint grijswit tot roze is. Het hout heeft een gelijkmatige structuur met soms een lichte streep- of vlamtekening, en bevat etherische oliën die een opvallende geur veroorzaken.

Houteigenschappen

Bewerkbaarheid en Toepassingen

Cedrela is zeer gemakkelijk te bewerken, zowel met de hand als machinaal. Het hout spijkert en schroeft goed, en kan goed gelijmd en gevingerlast worden. Vanwege de etherische olie is het hout ideaal voor het maken van sigarenkisten, omdat het de smaak van de sigaren verbetert. Cedrela wordt ook gebruikt voor lichte binnen- en buitenconstructies, jachtbouw, meubels, kledingkisten en -kasten, en houtsnijwerk. In Zuid-Amerika wordt het hout vaak gebruikt voor kozijnen en deuren.

Duurzaamheid

Cedrela is duurzaam met een goede weerstand tegen schimmels (klasse 2) en een matige weerstand tegen termieten. Het kernhout is matig tot slecht impregneerbaar (klasse 3-4), terwijl het spint beter impregneerbaar is (klasse 1-2). De etherische olie in het hout heeft insectenwerende eigenschappen, wat het ideaal maakt voor toepassingen zoals kledingkisten en -kasten. Echter, de olie kan zilver vlekken, dus hier moet rekening mee worden gehouden bij de opslag van zilver in de buurt van het hout.

Ontdek de mogelijkheden voor jouw project!

Heb je specifieke vragen of wil je meer informatie over de beschikbaarheid van deze houtsoort bij SMIE? Ons team staat klaar om je te assisteren en advies te geven.

Afrormosia: Een houtsoort met een warm gevoel

Afrormosia, ook bekend als Kokrodua, is een intrigerende houtsoort afkomstig uit de weelderige bossen van West-Afrika, met name Ghana, Ivoorkust, Congo en Zaïre. Deze majestueuze boom kan tot 50 meter hoog worden, met een stam die vaak recht en takvrij

Lees verder »

Beukenhout: een veelzijdige houtsoort

Beukenhout, ook bekend als Fagus sylvatica L., is een veelzijdige houtsoort die zijn weg vindt in verschillende toepassingen. Het staat bekend onder verschillende namen, zoals Belgisch, Deens, en Duits beuken, afhankelijk van de herkomst. Houtsoort   Loofhout Groeigebied Europa, West-Azië,

Lees verder »
Iroko

Iroko: Een Houtsoort met Karakter

Iroko, ook bekend onder namen als Mereira, Moreira, Abang, en vele andere in verschillende regio’s van Afrika, is een opmerkelijke houtsoort die voorkomt in tropisch Afrika. Houtsoort Loofhout Groeigebied Tropisch Afrika Familie Moraceae Uiterlijk en Aanvoer Vers gezaagd iroko-kernhout heeft

Lees verder »
Chat openen
Hulp nodig?