Beukenhout: een veelzijdige houtsoort

24/04/2024

Beukenhout, ook bekend als Fagus sylvatica L., is een veelzijdige houtsoort die zijn weg vindt in verschillende toepassingen. Het staat bekend onder verschillende namen, zoals Belgisch, Deens, en Duits beuken, afhankelijk van de herkomst.

Houtsoort

 

Loofhout

Groeigebied

Europa, West-Azië, oostelijk Noord-Amerika en Japan

Familie

 

Fagaceae

Uiterlijk en Aanvoer

Beukenhout heeft een regelmatige en dichte structuur, met kernhout dat varieert van witachtig tot lichtbruin, en spint dat niet duidelijk verschilt van het kernhout. Het wordt aangevoerd als zaag- of fineerhout, gekantrecht of ongekantrecht, en zelfs in de vorm van triplex.

Houteigenschappen

Bewerkbaarheid en Toepassingen

Het hout laat zich goed bewerken, zowel met handgereedschap als machinaal, en kan goed worden gelijmd. Beukenhout is zeer buigzaam en leent zich uitstekend voor gebogen werk. Het wordt gebruikt in een breed scala aan toepassingen, waaronder meubelen, parketvloeren, traptreden, keukentrappen, en zelfs tandwielen en slaglatten. Het gestoomde beuken is roze- tot lichtrood van kleur en vertoont verminderde inwendige spanningen, wat gunstig is voor bepaalde toepassingen.

Duurzaamheid

Beukenhout vertoont verschillende mate van bestendigheid tegen schimmels, termieten en marineboorders, afhankelijk van de herkomst. Het is een van de meest gebruikte houtsoorten in de industrie, maar het kan huidirritatie veroorzaken bij gevoelige personen bij contact met vers hout.

Ontdek de mogelijkheden voor jouw project!

Heb je specifieke vragen of wil je meer informatie over de beschikbaarheid van deze houtsoort bij SMIE? Ons team staat klaar om je te assisteren en advies te geven.

Afrormosia: Een houtsoort met een warm gevoel

Afrormosia, ook bekend als Kokrodua, is een intrigerende houtsoort afkomstig uit de weelderige bossen van West-Afrika, met name Ghana, Ivoorkust, Congo en Zaïre. Deze majestueuze boom kan tot 50 meter hoog worden, met een stam die vaak recht en takvrij

Lees verder »

Beukenhout: een veelzijdige houtsoort

Beukenhout, ook bekend als Fagus sylvatica L., is een veelzijdige houtsoort die zijn weg vindt in verschillende toepassingen. Het staat bekend onder verschillende namen, zoals Belgisch, Deens, en Duits beuken, afhankelijk van de herkomst. Houtsoort   Loofhout Groeigebied Europa, West-Azië,

Lees verder »
Iroko

Iroko: Een Houtsoort met Karakter

Iroko, ook bekend onder namen als Mereira, Moreira, Abang, en vele andere in verschillende regio’s van Afrika, is een opmerkelijke houtsoort die voorkomt in tropisch Afrika. Houtsoort Loofhout Groeigebied Tropisch Afrika Familie Moraceae Uiterlijk en Aanvoer Vers gezaagd iroko-kernhout heeft

Lees verder »
Chat openen
Hulp nodig?