Afrormosia: Een houtsoort met een warm gevoel

24/04/2024

Afrormosia, ook bekend als Kokrodua, is een intrigerende houtsoort afkomstig uit de weelderige bossen van West-Afrika, met name Ghana, Ivoorkust, Congo en Zaïre. Deze majestueuze boom kan tot 50 meter hoog worden, met een stam die vaak recht en takvrij is, waardoor het hout uiterst geschikt is voor diverse toepassingen.

Houtsoort

Loofhout

Groeigebied

West-Afrika

Familie

Leguminosae (Papilionaceae)

Uiterlijk en Aanvoer

Het kernhout van Afrormosia heeft een warme, geelbruine tint die na verloop van tijd donkerder wordt, terwijl het spint een opvallende geelwitte kleur heeft. Dit loofhout kenmerkt zich door zijn fijne nerf en recht tot kruisdraad, waardoor het een eenvoudige houtsoort is om mee te werken voor zowel ambachtslieden als vakmensen.

Houteigenschappen

Bewerkbaarheid en Toepassingen

Afrormosia is een veelzijdige houtsoort die zich gemakkelijk laat bewerken, zowel met handgereedschap als met machinaal gereedschap. Het gebruik van hardmetalen gereedschap wordt aanbevolen voor optimale resultaten. Bij het schaven van kruisdradig hout, vooral op het radiale vlak, kan “inspringsel” optreden, daarom wordt geadviseerd om de spaanhoek niet te groot te nemen, bijvoorbeeld 20°. Dankzij zijn buitengewone eigenschappen wordt Afrormosia veel gebruikt in diverse toepassingen, zoals meubelen, interieurbetimmeringen, deuren, ramen, kozijnen, trapleuningen, traptreden, gevelbekledingen, fijn timmerwerk, vloerhout voor intensief gebruik, jachtbouw, betimmeringen, huiden, dekken, fineer, draaiwerk, beeldhouwwerk, knoppen en grepen, lijsten, en meer. Bovendien is Afrormosia bestand tegen de inwerking van zuren en andere chemicaliën, wat het een duurzame keuze maakt voor verschillende toepassingen.

Duurzaamheid

Afrormosia vertoont een goede weerstand tegen schimmels, met een classificatie van 1-2, wat aangeeft dat het relatief goed bestand is tegen schimmelgroei. Wat betreft termieten, scoort Afrormosia een D-classificatie, wat aangeeft dat het matig bestand is tegen termieten. Voor marineboorders wordt Afrormosia geclassificeerd als M, wat aangeeft dat het matig vatbaar is voor aantasting door deze organismen. Deze eigenschappen dragen bij aan de duurzaamheid van Afrormosia voor verschillende toepassingen, maar het is belangrijk om rekening te houden met de omgevingsfactoren en mogelijke preventieve maatregelen om de levensduur van het hout te verlengen.

Ontdek de mogelijkheden voor jouw project!

Heb je specifieke vragen of wil je meer informatie over de beschikbaarheid van deze houtsoort bij SMIE? Ons team staat klaar om je te assisteren en advies te geven.

Afrormosia: Een houtsoort met een warm gevoel

Afrormosia, ook bekend als Kokrodua, is een intrigerende houtsoort afkomstig uit de weelderige bossen van West-Afrika, met name Ghana, Ivoorkust, Congo en Zaïre. Deze majestueuze boom kan tot 50 meter hoog worden, met een stam die vaak recht en takvrij

Lees verder »

Beukenhout: een veelzijdige houtsoort

Beukenhout, ook bekend als Fagus sylvatica L., is een veelzijdige houtsoort die zijn weg vindt in verschillende toepassingen. Het staat bekend onder verschillende namen, zoals Belgisch, Deens, en Duits beuken, afhankelijk van de herkomst. Houtsoort   Loofhout Groeigebied Europa, West-Azië,

Lees verder »
Iroko

Iroko: Een Houtsoort met Karakter

Iroko, ook bekend onder namen als Mereira, Moreira, Abang, en vele andere in verschillende regio’s van Afrika, is een opmerkelijke houtsoort die voorkomt in tropisch Afrika. Houtsoort Loofhout Groeigebied Tropisch Afrika Familie Moraceae Uiterlijk en Aanvoer Vers gezaagd iroko-kernhout heeft

Lees verder »
Chat openen
Hulp nodig?